User interface design  1. Home

  2. Diensten
  3. User interface design

User interface design (UI) is het ontwerpen van interfaces voor software of geautomatiseerde apparaten. Vaak zijn dit grafische gebruikersinterfaces, maar ze kunnen ook andere vormen hebben, waarbij met name spraakgestuurde interfaces zeer in opmars zijn. User interface design wordt regelmatig verward met User Experience Design (UX). UX bestrijkt echter het volledige spectrum die de gebruikservaring bepalen, zoals bijvoorbeeld de snelheid van een toepassing, terwijl UI zich beperkt tot het ontwerp van interfaces.

Gebruikersinterfaces bestaan in drie formaten: grafische gebruikersinterfaces (GUI’s – zoals de schermen van uw computer of smartphone), stemgestuurde interfaces (VUI’s – denk aan Google Home, Siri en Alexa) en op gebaren gebaseerde interfaces (waarbij gebruikers door middel van lichaamsbewegingen een toepassing bedienen – zoals bijvoorbeeld in veel virtual reality (VR) toepassingen gebruikt wordt.

Bij een goed werkend user interface staat de gebruiker voorop. Zij geven er niet om of uw ontwerp ‘mooi ‘ is, maar zij wensen hun taken zo eenvoudig en efficient mogelijk uit te voeren. Gemak is hier het toverwoord. Wanneer wij voor u de gewenste user interface ontwerpen onderzoeken we dus eerst de taken van de gebruiker en de context waarin die worden uitgevoerd.

SAMENGEVAT

User interface design (UI) is het ontwerpen van interfaces voor software of geautomatiseerde apparaten. Vaak zijn dit grafische gebruikersinterfaces, maar ze kunnen ook andere vormen hebben, waarbij met name spraakgestuurde interfaces zeer in opmars zijn. User interface design wordt regelmatig verward met User Experience Design (UX). UX bestrijkt echter het volledige spectrum die de gebruikservaring…

Het user interface dient dus intuitief te bedienen zijn. De locatie en werking van knoppen en andere terugkerende elementen dienen voorspelbaar te zijn voor de gebruiker. Labels op grafische elementen zijn duidelijk. Het interface volgt een duidelijke en consistente hierarchie van elementen en de belangrijkste functies worden uitgelicht met behulp van bijvoorbeeld kleur, helderheid en contrast.

User interface design omvat tevens web accessibility, ofwel de toegankelijkheid van digitale toepassingen voor minder validen. Denk daarbij dan bijvoorbeeld aan de leesbaarheid van een pagina op een screenreader voor blinden en slechtzienden.

Web toegankelijk betekent dat een web toepassing bruikbaar is voor iedereen, ook voor personen met een handicap. Denk daarbij bijvoorbeeld aan blinden, slechtzienden, kleurenblinden, doven, slechthorenden en dyslectici. Er bestaan verschillende richtlijnen die de toegankelijkheid van websites faciliteren, waarbij de meeste gekende de zogenaamde WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) van W3C zijn.