Zoekmachinemarketing 1. Home

 2. Marketing
 3. Zoekmachinemarketing

Voor veel internetgebruikers is een zoekmachine zoals die van Google de standaard startpagina bij het openen van de internetbrowser. Zoekmachines zijn een belangrijke bron van bezoek voor eender welke website. Over het algemeen geldt: hoe hoger uw website staat op de zoekresultatenpagina (SERP, ofwel Search Engine Results Page), hoe meer bezoekers dat zal opleveren. Die bezoekers kunnen dan omgevormd worden tot klanten. Om uw aanbod prominent voor te laten komen, kan u de zoekmachine ‘helpen’ met de content die u aanbiedt en adverteren. Die combinatie is zoekmachinemarketing.

Zoekmachines beogen gebruikers het best mogelijke antwoord op een zoekopdracht te geven. Om dat te doen, zullen de robots achter deze machines het internet raadplegen (content ontdekken), content indexeren (content analyseren en opslaan in de database van de zoekmachine) en die ophalen wanneer een gebruikersopdracht overeenstemt met de content.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO, ofwel Search Engine Optimization) zorgt ervoor dat uw website hoger op de resultatenpagina van de zoekmachine staat dan die van uw concurrenten, waardoor er meer verkeer en mogelijk meer business naar uw website geleid worden. Iedere onderneming heeft een bron van inkomsten nodig om te kunnen blijven bestaan, dus ook zoekmachines. De populaire zoekmachines zoals Google en Bing doen dit door middel van de verkoop van advertenties. Dit heet Search Engine Advertising, ofwel SEA.

SAMENGEVAT

Zoekmachines zijn een belangrijke bron van bezoek voor eender welke website, waardoor het medium belangrijk is in iedere marketingmix. Zoekmachinemarketing bestaat uit optimalisatie voor zoekmachines zoals Google (SEO) en adverteren via zoekmachines zoals Google (SEA).

Voor velen is Google de zoekmachine bij uitstek. Op de meeste Westerse markten neemt Google nog een volkomen dominante positie in. Bing, de zoekmachine van Microsoft, kent gemiddeld een marktaandeel van 10%. Wanneer een bedrijf een monopoliepositie bekleedt zoals Google, dan ontstaan er ook alternatieven. Zoekmachines zoals DuckDuckGo hebben aan populariteit gewonnen, maar hebben gezamenlijk hooguit 5% marktaandeel. Andere regionale gebieden kennen soms andere marktleiders. In Rusland, bijvoorbeeld, staat Yandex al een eeuwigheid aan de top.

SEO framework
Framework by EMAKERS for SEO

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het proces waarbij zoekmachines geholpen worden om het juiste – uw! – antwoord te geven op gebruikersvragen. SEO zorgt ervoor dat uw website hoger op de resultatenpagina van de zoekmachine staat dan die van uw concurrenten, waardoor er meer verkeer en mogelijk meer business naar uw website geleid worden.

Google Ads

Google Ads zijn de betaalde zoekresultaten (boven) in Google aangeduid met “Ad”. Met Google Ads kan u zoekwoorden definieren op basis waarvan uw advertenties worden getoond. Google Ads is vrijwel synoniem voor search engine advertising (SEA).

Met een Google Ads campagne kan u in een korte periode veel bezoekers naar uw website trekken. De kosten van Google worden gerekend op basis van cost per click (CPC). Wanneer een prospect op uw advertentie doorklikt naar uw website wordt het bedrag verrekend dat u heeft geboden om de advertentie in de zoekresultaten te weergeven. U kan vooraf parameters bepalen zoals het totaalbudget van de campagne of de maximale kosten per klik.

Een Google Ads campagne is gebaseerd op vooraf gespecificeerde zoekwoorden. Daarbij zijn generieke woorden die vaak worden gezocht meestal duur door hevige concurrentie. Deze woorden leveren meestal ook een lage(re) conversie op uw eigen site. Specifiekere woorden leveren minder verkeer, zijn goedkoper en resulteren meestal in betere conversies. Met behulp van een uitgebreide (zoekwoorden) analyse en een doordachte campagneplanning haalt u daarom het beste resultaat uit uw budget.

Bing ads

De werking van Bing Ads is vrijwel identiek aan het veel grotere Google Ads. Met Bing Ads kan u zoekwoorden definieren op basis waarvan uw advertenties worden getoond.

Bing Ads gebruikt, evenals Google Ads, de combinatie van het maximale bod van de adverteerder per klik op de advertentie (PPC) en het zogenaamde doorklikratio van de advertentie (CTR) om te bepalen hoe vaak een advertentie wordt getoond. Deze methodiek motiveert adverteerders om goede advertenties te schrijven en alleen te bieden op relevante zoektermen.

Met een Bing Ad campagne kan u snel bezoekers naar uw website trekken. U betaalt alleen voor advertenties waarop wordt doorgeklikt. Een zoekwoordenanalyse en doordachte campagneplanning helpt u het beste resultaat te behalen.

Voice search

Spraakgestuurd zoeken wordt algemeen erkend als de snelst groeiende manier van zoeken. Het wordt als sneller beschouwd, het is handsfree en het zorgt ervoor dat u kan multi-tasken. Daarbij is spraakherkenningstechnologie in de voorbije jaren enorm verbeterd en gegroeid. Alle belangrijke spelers zijn nu commercieel actief in dit domein: Google Now, Apple’s Siri, de Amazon Echo en Microsoft’s Cortana. Spraakgestuurd zoeken, of misschien zelfs haar meer geavanceerde variant ‘conversational search’ (conversatiegestuurd zoeken) is daarom de toekomst.

Vanuit het oogpunt van de gebruiker zijn spraak- en conversatiezoekopdrachten zeer verschillend van elkaar. Wanneer u spreekt, bent u meer geneigd om de volledige vraag te stellen (“Wat is het beste scheerapparaat?”) dan een paar woorden (“beste scheerapparaten”). Zoekmachines leren daarom om natuurlijke zinnen te interpreteren. Dankzij ontwikkelingen van spraakgestuurd zoeken kunnen zij nu spellingscorrecties uitvoeren, resultaten terugbrengen tot wat eerder gezocht werd en resultaten geven gebaseerd op de context van de gebruiker, zoals de locatie waar hij of zij zich bevindt.

SEO EN CONTENTMARKETING

Content is koning. Digitale marketing werkt niet zonder kwaliteitsvolle content. Bij content marketing wordt betekenisvolle, betrouwbare en waardevolle content gemaakt en verspreid naar de (mogelijke) klant van een product. Content moet zekerheid bieden en vertrouwen opwekken. Elke pagina op een website kan een bestemming worden als u kwaliteitsvolle content publiceert. Een reeks pagina’s over het zelfde onderwerp kunnen u een internetheld maken in dat specifieke gebied.

In vergelijking met content marketing is SEO ietwat technischer. SEO gaat om het analyseren van zoekopdrachten, het evalueren van de prestatie van uw website voor die opdrachten en het technisch optimaliseren van een website en diens pagina’s. Domeinen zoals data anlytics, de structuur van de website en UX en on-site optimalisatie spelen een hoofdrol in SEO.

SEO vereist content. En de enige manier om het rendement op investering van content marketing te verzekeren is door ervoor te zorgen dat potentiële klanten de content vinden, door SEO toe te passen bij de implementering. Dus, SEO en content marketing overlappen – en een geïntegreerde aanpak zal u meer opleveren dan de som van de delen.

Hoewel er nog geen eenduidige SEO-strategie voor spraakgestuurde SEO bestaat, kan uw strategie zich in geval van SEO voor spraakgestuurd zoeken en conversatiegestuurd zoeken concentreren op:

 • lange trefwoorden die doorgaans dichter bij natuurlijke taal en conversatiegestuurd zoeken liggen;
 • pagina’s die FAQ’s (veelgestelde vragen) beantwoorden, omdat die vragen doorgaans beginnen met “Wie,” “Wat,” “Waar,” “Wanneer,” “Waarom,” en “Hoe,”.

Technische aspecten van SEO blijven eveneens een minimumvereiste. Een goede schema.org opmaak bijvoorbeeld helpt zoekmachines om de context van uw content te begrijpen.

Voice search
Voorbeeld conversational commerce en het belang van voice SEO

Veelgestelde vragen SEO

U kan de juiste implementatie van de Open Graph metatags testen met behulp van de Facebook Developer tool waar u een Sharing Debugger vindt. U krijgt bij het indienen van een internetadres direct een vertoning hoe deze er op Facebook uit zou komen te zien. Ook Twitter en Pinterest hebben debuggers.

Het kan enige tijd duren voordat optimalisaties op het gebied van SEO effect hebben op uw positie in de Google zoekmachine. Google moet uw winkel opnieuw crawlen (bezoeken) en vervolgens opnieuw rangschikken. De positie waarop uw winkel in de zoekresultaten verschijnt, is afhankelijk van verschillende signalen. Deze veranderen ook niet van de ene op de andere dag. Afhankelijk van de concurrentie en SEO-strategie kan het wijzigen van de ranking enkele weken of maanden duren. Gebruik tools zoals Google Search Console om je ranking in de gaten te houden en regelmatig te kijken of er veranderingen zijn.

Naast het bieden van relevante content, zijn ook factoren zoals de snelheid van uw site van groot belang. U test de snelheid van uw site objectief met een instrument zoals Google PageSpeed Insights. Besef dat verschillende typen pagina’s (bijvoorbeeld de homepage of de productpagina) verschillende scoren zullen hebben. Google hanteert een rood-orange-groen indicatie om te duiden of er een probleem is, of niet. Scoort u rood of oranje, dan dient u uw pagina’s aan te passen om beter te kunnen scoren.

Zoekmachinemarketing begint bij het oplijsten van relevante zoekwoorden waarop u wenst dat uw klanten bij u terechtkomen. U begint eenvoudig aan zo’n lijst door de belangrijkste woorden die direct in u opkomen te noteren. Kijk eens naar oude uitingen en welke woorden u vaak gebruikt om uw onderneming te beschrijven. Wanneer u zoekt in Google, dan worden de woorden die u intikt direct door Google aangevuld in een dropdown. Deze woorden suggereert Google niet zomaar, maar op basis van zoekopdrachten van anderen. Noteer de voor u relevante suggesties. Ook onderaan de zoekresultatenpagina van Google vindt u dergelijke suggesties, nadat u een zoekopdracht heeft uitgevoerd. In Google Search Console vindt u hoe gebruikers nu al bij u terecht komen.

Heeft u een lijst met mogelijke zoekwoorden? Kijk dan via een instrument zoals Google Trends hoeveel erop gezocht wordt. Uiteraard optimaliseert u voor woorden waarop veel wordt gezocht, anderzijds kan u veel concurrentie verwachten op woorden waarop veel wordt gezocht.

Voor het inzichtelijk maken van relevante zoekwoorden kan u ook gebruik maken van betalende diensten, zoals SEMRush of SERankinkg.

Alhoewel het toevoegen van een afbeelding als og:image meestal voldoende is, kan het toch soms zijn dat de afbeelding niet correct wordt weergegeven. Gebruik dan ook de juiste tags om het formaat van de afbeelding aan Facebook door te geven:

 • og:image:width – voor de breedte van de afbeelding, in pixels
 • og:image:height – voor de hoogte van de afbeelding, in pixels

Het blijft bij het gebruik van Open Graph wel noodzakelijk dat het formaat van de afbeelding valt binnen de specificaties van de sociale media. Deze zijn meestal verwoord in minimale en maximale grootte (in pixels), ratio en bestandsgrootte.

Als een leverancier u benadert met de belofte dat hij u altijd in de top 10 kan doen komen, dan liegt hij. Om te beginnen zijn zoekresultaten persoonsgebonden: niet iedereen krijgt dezelfde 10 resultaten, op hetzelfde woord. Uw persoonlijk zoekgedrag neemt Google immers ook mee in de resultaten die hij u toont. Ook zijn veel resultaten tijd- of plaatsgebonden. Met veel inspanning kan u wel gemiddeld beter scoren dan uw concurrenten.

Zoekmachines zullen het overmatig gebruik van een specifiek woord als ‘keyword stuffing’ (een vorm van SPAM) classeren, waardoor u juist strafpunten zou kunnen krijgen. Google is duidelijk: schrijf pagina’s op een natuurlijke wijze. Het is meestal veel natuurlijker om in een tekst synoniemen en gerelateerde termen voor het beoogde zoekwoord te gebruiken.

Wanneer een gebruiker een term invoert in een zoekmachine zoals Google met een specifieke aankoopintentie, zien ze talloze resultaten. Meestal zijn alleen de eerste resultaten van belang voor de gebruiker. Als uw winkel niet is geoptimaliseerd, wordt deze niet weergegeven bij de eerste zoekresultaten. Het resultaat is weinig kliks en een lage verkoop. Met SEO doet beoog je dus dat de webwinkel beter gevonden wordt, het verkeer toeneemt en de omzet vergroot.

Het Open Graph Protocol zorgt voor een betere gebruikerservaring wanneer de content van uw website wordt gedeeld via social media. Hierdoor verbetert u de zichtbaarheid van uw content en maakt u het aantrekkelijker om door te klikken naar uw site, onder meer omdat de gedeelde content visueler is. Daarnaast helpt Open Graph de social media om uw content beter te begrijpen, wat relevant is omdat steeds vaker social media ook gebruikt wordt als zoekmachine.

De kans is groter dat mensen op uw website terechtkomen via een zoekmachine dan dat ze er rechtstreeks naartoe gaan. Dus, hoe lokt u die bezoekers en welke strategie moet voorrang krijgen? Zoekmachine optimalisatie (SEO), of pay-per-click search engine advertising (SEA)? Zowel SEO als SEA hebben kosten en baten. De kans is groter dat er op de resultaten van een zoekmachine (vaak ‘organische’ of ‘verdiende’ resultaten genoemd) geklikt wordt dan op de betaalde zoekresultaten. In het voorbije decennium hebben internetgebruikers het verschil tussen die twee geleerd en kennen ze organische resultaten een hogere waarde toe. Voor bedrijven is de klantenacquisitiekost echter heel belangrijk. Er bestaat niet zoiets als ‘gratis SEO met onmiddellijke resultaten’. SEO vraagt tijd en echte inspanningen. SEA, anderzijds, kan ervoor zorgen dat u binnen een dag op de eerste pagina staat voor een groot aantal gerichte termen. Het korte antwoord: zowel SEO als SEA spelen een rol in het verzekeren dat u een deel van het internetverkeer zult krijgen. SEO zal u helpen om langetermijnresultaten te verkrijgen, terwijl SEA uw huidige campagne meteen zal ondersteunen.

Snippets zijn kleine specifieke elementen die verschijnen in de zoekresultaten in Google. Google zoekt zelf in de bestaande zoekresultaten relevante informatie die uitgelicht moet worden. Deze wordt dan weergegeven op een speciale manier in de zoekresultaten, afhankelijk van de inhoud van de snippet. U zal ze bovenaan of rechts van de zoekresultaten vinden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de sectie met vragen en antwoorden die u vaak bovenaan uw Google zoekresultatenpagina zult vinden.

Page authority (ook wel pagina- of domeinautoriteit) is de autoriteitsscore die elke pagina op uw website krijgt van Google. Hoe hoger deze score, hoe makkelijker uw pagina zal scoren op competitieve zoekwoorden. Page authority wordt afgeleid van uw domeinautoriteit. De hoogste Page Authority vinden we daarom doorgaans op de homepagina van uw website, omdat de meeste externe links naar die pagina zullen verwijzen.Page Authority wordt grotendeels opgebouwd door het aantal externe en interne links die naar de pagina verwijzen.

Open Graph is een HTML-opmaak die door veel social media wordt gebruikt om de daar gedeelde inhoud beter weer te geven. Open Graph geeft echter geen gedetailleerde informatie over uw pagina aan zoekmachines. Schema is een HTML-opmaak die wordt gebruikt door de bekendste zoekmachines, inclusief Google en Bing. Het helpt zoekmachines de inhoud van uw pagina beter te begrijpen en verbetert hoe uw pagina wordt weergegeven in zoekresultaten door er rich snippets van te maken.

Gewapend met (geheime) wiskundige algoritmes heeft de Google zoekmachine als raison d’etre om een zo goed mogelijk antwoord te presenteren op de zoekopdracht van de gebruiker. Deze resultaten op een zoekopdracht vindt u direct onder de Google advertenties. Google doorzoekt continu het internet, interpreteert webpagina’s en indexeert deze voor toekomstige zoekopdrachten. Naast de feitelijke inhoud van pagina’s tellen voor Google ook factoren mee die de gebruikservaring verhogen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de snelheid van opgevraagde pagina’s of als deze ook goed op een mobiele telefoon worden weergegeven. De kunde om pagina’s dusdanig aan te passen dat deze op populaire zoekopdrachten bovenaan de Google zoekresultaten worden getoond noemt men search engine optimization, ofwel SEO. Zonder twijfel hechten gebruikers meer waarde aan de Google zoekresultaten dan aan de in Google weergegeven advertenties. In de praktijk bevat het internet echter zoveel inhoud dat het zeer moeilijk is om bovenaan de resultatenpagina te geraken. Ook verandert Google de onderliggende zoekalgoritmes continu dat succes vandaag geen garantie biedt voor de toekomst. SEA en SEO gaan daarom vaak hand in hand. Met een Google Adwords SEA-campagne kan u in een korte tijd doelgericht veel verkeer naar uw website trekken. Met SEO heeft u de mogelijkheid om binnen een voor u belangrijk onderwerp online autoriteit uit te bouwen.

Linkbuilding is niets meer dan de ativiteit waarin u vraagt aan andere websites om te linken naar uw webpagina’s. Links naar uw pagina’s zijn een zeer belangrijke rankingsfactor. Ze tonen vertrouwen en autoriteit. De links moeten echter wel relevant zijn en uit goed scorende websites. Specifieke websites met talloze ongerelateerde links zijn eerder manipulatief en kunnen door Google als spam bestraft worden.

Open Graph is een systeem dat oorspronkelijk werd bedacht door Facebook met als doel een betere integratie van websites met Facebook. Facebook zag een toename van het aantal links dat werd geplakt in de berichten en door middel van zogenaamde Rich Graphs gaven zij website eigenaren een zekere ‘controle’ van hoe de website eruit komt te zien in een bericht. Ook LinkedIn en Twitter omarmden Open Graphs.

SEO staat voor Search Engine Optimization. Het rangschikalgoritme van een zoekmachine zoals dat van Google en Bing vergelijkt zoekopdrachten met miljarden pagina’s om te bepalen hoe relevant die zijn. Deze operatie is mogelijk een van de best bewaarde geheimen van het internet. SEO marketeers onderzoeken hoe zoekmachines werken, wat mensen opzoeken, welke zoektermen of trefwoorden worden ingetypt in zoekmachines en aan welke zoekmachines het doelpubliek van een bedrijf de voorkeur geeft. Een website en haar pagina’s kunnen geoptimaliseerd worden door de content en de codering aan te passen, zowel om de relevantie voor specifieke trefwoorden te verhogen als om obstakels voor de indexeringsactiviteiten van zoekmachines te verwijderen. Zoekmachineoptimalisatie is dus een methode om de vindbaarheid van een website of webshop in de zoekresultaten te verbeteren. Het doel is dat de pagina van een website in de eerste zoekresultaten voor relevante zoektermen verschijnt. Het hele gebied van SEO vereist uitgebreide kennis en brengt veel mogelijke verbetermaatregelen met zich mee.

Wanneer een website gelijkaardige webpagina’s heeft, riskeert u dat Google deze ervaart als duplicate content. Wannneer Google dat zou doen, kiest Google welke van de pagina’s wel en welke niet worden geindexeerd. Liever wilt u natuurlijk zelf de te indexeren pagina kiezen. Dat doet u met een canonical tag.

U gebruikt de canonical tag in diverse scenario’s. Soms maakt het e-commerceplatform zelf meerdere URLs voor dezelfde content aan, bijvoorbeeld bij een product met meerdere varianten. Soms zijn producten bijna hetzelfde, waardoor u beter een keuze maakt welk product Google moet indexeren. Ook kan het zijn dat u dezelfde content over meerdere domeinnamen heeft gepubliceerd. Maak dan 1 internetadres primair. Gebruik altijd maar 1 canonical tag op een pagina.

Long tail zoekwoorden zijn zoekopdrachten die uit drie of meer zoekwoorden bestaan. Veel mensen zoeken op “e-commercebureau” of “e-commercebureau Kortrijk”. De concurrentie om op die woorden bovenaan te staan is daardoor erg groot. Dan is het makkelijker om goed te scoren op woorden waarop nog steeds veel wordt gezocht, maar die specifieker zijn. Bijvoorbeeld: “het beste e-commercebureau Kortrijk” of “e-commercebureau Kortrijk en omstreken”. Mensen gaan steeds specifieker zoeken, dus wordt het steeds relevanter om op dergelijke zoekwoorden te werken.

Core web vitals zijn metrics aan de hand van welke Google de gebruikerservaring meet van uw website. De belangrijkste core web vitals zijn Largest Contentful Paint (LCP, de tijd die nodig is om het grootste element op de pagina te laden), de Cumulative Lay-out Shift (CLS, de mate waarin content op de pagina verschuift tijdens het laden van de pagina) en de First Input Delay (FID, de tijd tussen het moment dat de bezoeker interactie heeft met de website en het moment dat de site reageert op die interactie).

De belangrijkste Open Graph metatags zijn:

 • og:title – de titel van de pagina
 • og:type – het type pagina, bijvoorbeeld: website, article, product, blog ..
 • og:image – het internetadres (URL) van de afbeelding die als voorvertoning gebruikt moet worden
 • og:url – het internetadres (URL) van de bestemmingspagina
 • og:description – een omschrijving van de pagina in één of twee zinnen
 • og:locale – de taalinstelling; de standaardinstelling van Open Graph content is Engels.

Twitter heeft zijn eigen versie van Open Graph met de naam Twitter Cards. Ze werken vergelijkbaar aan Open Graph en wanneer er geen Twitter Card is gespecificeerd, dan valt Twitter terug op Open Graph. Bij tweets met een link naar uw website met Twitter Card specificatie, wordt een card toegevoegd onder de tweet. Er zijn meerdere typen Twitter Cards. De basis metatags voor Twitter zijn:

 • twitter:card
 • twitter:site
 • twitter:creator
 • twitter:title
 • twitter:description
 • twitter:image

Verouderde content ontstaat over de jaren heen, afhankelijk van het onderwerp, hete ene sneller dan de ander. Verouderde content heeft waarde wanneer het (nog) bezoekers aantrekt via de zoekmachines. Anderzijds kan verouderde content ook concurreren met nieuwe content over hetzelfde onderwerp, op uw site. Immers: per website toont Google hooguit 2 of 3 resultaten in zijn top 10. Verouderde content verwijdert u wannneer de inhoud nutteloos is geworden, update u wanneer de pagina veel verkeer uit zoekmachines aantrekt en voegt u samen met andere content wanneer ze gelijkaardig ranken op dezelfde zoekwoorden. Let op: als u verouderde content verwijderd heeft, vergeet dan niet een redirect in te stellen van de oude pagina naar een pagina die over een vergelijkbaar onderwerp gaat. En voegt u 2 pagina’s samen, onderzoek dan welke van de twee pagina’s het meeste verkeer aantrekt. Zet vervolgens de nieuwe pagina op dit internetadres.

Als je de pagina eenmaal verwijderd hebt, vergeet dan niet een redirect in te stellen van de oude pagina naar een pagina die over een vergelijkbaar onderwerp gaat. Kun je geen gerelateerde pagina vinden? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om te redirecten naar de homepagina van je website!

Veelgestelde vragen SEA

Met Google Ads kan u mogelijke klanten bereiken om te verleiden tot uw aanbod. Het benodigde budget voor Google Ads hangt af van uw marktpotentieel, doelstellingen, concurrentie, beschikbare marketingbudget en de prestatie van andere commerciele media. Wanneer u nog geen ervaring heeft met Google Ads adviseren wij met een beperkt bedrag (bijvoorbeeld 250 euro) aan te vangen en uw prestatie goed te analyseren.

Wanneer u een product heeft waarnaar wordt gezocht, dan is Google Shopping relevant voor uw bedrijf. Google Shopping-advertenties verschijnen vaak op een zeer zichtbaar deel van de zoekresultatenpagina van Google, boven of naast zoekadvertenties en organische resultaten. Omdat Google Shopping-advertenties een productfoto bevatten, vallen ze meer op in vergelijking met tekstadvertenties en organische resultaten.

De kans is groter dat mensen op uw website terechtkomen via een zoekmachine dan dat ze er rechtstreeks naartoe gaan. Dus, hoe lokt u die bezoekers en welke strategie moet voorrang krijgen? Zoekmachine optimalisatie (SEO), of pay-per-click search engine advertising (SEA)? Zowel SEO als SEA hebben kosten en baten. De kans is groter dat er op de resultaten van een zoekmachine (vaak ‘organische’ of ‘verdiende’ resultaten genoemd) geklikt wordt dan op de betaalde zoekresultaten. In het voorbije decennium hebben internetgebruikers het verschil tussen die twee geleerd en kennen ze organische resultaten een hogere waarde toe. Voor bedrijven is de klantenacquisitiekost echter heel belangrijk. Er bestaat niet zoiets als ‘gratis SEO met onmiddellijke resultaten’. SEO vraagt tijd en echte inspanningen. SEA, anderzijds, kan ervoor zorgen dat u binnen een dag op de eerste pagina staat voor een groot aantal gerichte termen. Het korte antwoord: zowel SEO als SEA spelen een rol in het verzekeren dat u een deel van het internetverkeer zult krijgen. SEO zal u helpen om langetermijnresultaten te verkrijgen, terwijl SEA uw huidige campagne meteen zal ondersteunen.

Gewapend met (geheime) wiskundige algoritmes heeft de Google zoekmachine als raison d’etre om een zo goed mogelijk antwoord te presenteren op de zoekopdracht van de gebruiker. Deze resultaten op een zoekopdracht vindt u direct onder de Google advertenties. Google doorzoekt continu het internet, interpreteert webpagina’s en indexeert deze voor toekomstige zoekopdrachten. Naast de feitelijke inhoud van pagina’s tellen voor Google ook factoren mee die de gebruikservaring verhogen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de snelheid van opgevraagde pagina’s of als deze ook goed op een mobiele telefoon worden weergegeven. De kunde om pagina’s dusdanig aan te passen dat deze op populaire zoekopdrachten bovenaan de Google zoekresultaten worden getoond noemt men search engine optimization, ofwel SEO. Zonder twijfel hechten gebruikers meer waarde aan de Google zoekresultaten dan aan de in Google weergegeven advertenties. In de praktijk bevat het internet echter zoveel inhoud dat het zeer moeilijk is om bovenaan de resultatenpagina te geraken. Ook verandert Google de onderliggende zoekalgoritmes continu dat succes vandaag geen garantie biedt voor de toekomst. SEA en SEO gaan daarom vaak hand in hand. Met een Google Adwords SEA-campagne kan u in een korte tijd doelgericht veel verkeer naar uw website trekken. Met SEO heeft u de mogelijkheid om binnen een voor u belangrijk onderwerp online autoriteit uit te bouwen.

De meeste bezoekers op uw website kopen niet direct bij hun eerste bezoek. Zij surfen het internet en overwegen meerdere aanbiedingen. Remarketing is de marketingactiviteit waarbij u de bezoeker opnieuw benadert, nadat hij uw website heeft verlaten. Remarketing gebeurt bijvoorbeeld via Google Ads, Facebook Ads of direct mail.

SEA staat voor Search Engine Advertising.Iedere onderneming heeft een bron van inkomsten nodig om te kunnen blijven bestaan, dus ook zoekmachines. De populaire zoekmachines zoals Google en Bing doen dit door middel van de verkoop van advertenties.

In de meeste geografische markten is Google absolute marktleider met een marktaandeel van meer dan 90 procent. Andere zoekmachines zijn bijvoorbeeld Microsoft’s Bing of Yandex. Ook deze zoekmachines bieden advertentiemogelijkheden. Aangewakkerd door onrust over hoe Google omgaat met privacy zijn ook talloze kleinere zoekmachines ontstaan. Deze alternatieve zoekmachines, zoals DuckDuckGo, handelen ook miljoenen zoekopdrachten per dag af. Wanneer deze niet als bron van bezoek in uw statistieken voorkomen, dan loont het zeker te verdiepen in hun aanbod. Klanten zijn ook anders gaan zoeken. Steeds vaker wordt er gezocht via social media. Google Adwords vormt samen met Facebook Ads de meest populaire vorm van online advertising. Met de combinatie van Google Adwords en Facebook Ads heeft u de mogelijkheid het grootste online bereik te realiseren. De meeste producenten hebben echter geen breed bereik nodig en breed bereik gaat vrijwel altijd ten koste van de effectiviteit. In specifieke markten is de positie van e-commerce gigant Amazon tot slot al zo groot, dat het merendeel van de consumenten hun zoekopdracht gewoon op dat platform start. In de meeste geografische markten is Google absolute marktleider met een marktaandeel van meer dan 90 procent. Andere zoekmachines zijn bijvoorbeeld Microsoft’s Bing of Yandex. Ook deze zoekmachines bieden advertentiemogelijkheden. Aangewakkerd door onrust over hoe Google omgaat met privacy zijn ook talloze kleinere zoekmachines ontstaan. Deze alternatieve zoekmachines, zoals DuckDuckGo, handelen ook miljoenen zoekopdrachten per dag af. Wanneer deze niet als bron van bezoek in uw statistieken voorkomen, dan loont het zeker te verdiepen in hun aanbod. Klanten zijn ook anders gaan zoeken. Steeds vaker wordt er gezocht via social media. Google Adwords vormt samen met Facebook Ads de meest populaire vorm van online advertising. Met de combinatie van Google Adwords en Facebook Ads heeft u de mogelijkheid het grootste online bereik te realiseren. De meeste producenten hebben echter geen breed bereik nodig en breed bereik gaat vrijwel altijd ten koste van de effectiviteit. In specifieke markten is de positie van e-commerce gigant Amazon tot slot al zo groot, dat het merendeel van de consumenten hun zoekopdracht gewoon op dat platform start.

Veelgestelde vragen Google Search Console

CTR staat voor Click Through Rate. Dit is het aantal klikken gedeeld door vertoningen, vermenigvuldigd met 100.

Dit is de gemiddelde positie van uw pagina(‘s) voor een zoekopdracht of zoekopdrachten.

Wanneer een gebruiker op een link klikt die hem naar uw site brengt, telt dat als één klik. Als de gebruiker op een link klikt, op de terugknop drukt en vervolgens opnieuw op dezelfde link klikt – nog steeds één klik. Als hij of zij dan op een andere link naar uw site op de zoekresultatenpagina klikt, dan zijn dat twee klikken. Clicks afkomstig van betaalde Google Ads worden hierin niet meegeteld.

Elke keer dat een internetadres in een zoekresultaat verschijnt, genereert deze een impressie. De gebruiker hoeft niet naar beneden te scrollen om uw zoekresultaat te zien om de vertoning te tellen.

Snippets zijn kleine specifieke elementen die verschijnen in de zoekresultaten in Google. Google zoekt zelf in de bestaande zoekresultaten relevante informatie die uitgelicht moet worden. Deze wordt dan weergegeven op een speciale manier in de zoekresultaten, afhankelijk van de inhoud van de snippet. U zal ze bovenaan of rechts van de zoekresultaten vinden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de sectie met vragen en antwoorden die u vaak bovenaan uw Google zoekresultatenpagina zult vinden.

Dit is een zoekterm die vertoningen van uw sitepagina op een Google zoekresultatenpagina heeft gegenereerd. U kunt zoekopdrachtgegevens alleen vinden in Search Console, niet in Google Analytics.

Core web vitals zijn metrics aan de hand van welke Google de gebruikerservaring meet van uw website. De belangrijkste core web vitals zijn Largest Contentful Paint (LCP, de tijd die nodig is om het grootste element op de pagina te laden), de Cumulative Lay-out Shift (CLS, de mate waarin content op de pagina verschuift tijdens het laden van de pagina) en de First Input Delay (FID, de tijd tussen het moment dat de bezoeker interactie heeft met de website en het moment dat de site reageert op die interactie).